Amatérská mykologie

Toast s kačenkou českou

12.05.2021

Na jaře se v lesích můžeme setkat s opravdovými houbovými poklady. Kačenka česká svým atypickým vzhledem může ledaskoho odpuzovat, avšak patří mezi ty vůbec nejlepší houby, které si můžeme z lesa odnést. Nalézt ji můžeme hlavně pod růžokvětými dřevinami jako jsou například třešně, hlohy nebo trnky, ale roste také pod osikami nebo jívami. Nejvíce se této houbě daří na zásaditých půdách, přesto na rozdíl od smržů dokáže vyrůst také na neutrálních, či dokonce mírně kyselých půdách. 

V kuchyni její chuť nejlépe vynikne při jednoduchých úpravách pouze s trochou koření, tudíž příprava této houby nezabere příliš mnoho času (v některých případech trvá delší dobu očištění této houby od smetí či případných živočichů). Mnoho houbařů tuto houbu pouze osmahne spolu s cibulkou na másle a dochutí solí a pepřem či kmínem. Nic nezkazí ani přidané vejce a skvěle se k tomuto pokrmu hodí opečený toast. Kačenku českou lze však použít také do smetanových omáček nebo pod maso.